Рецензія на книгу Фредеріка Бегбедера «Уна і Селінджер»

Уна и Селинджер

Ось і добралася я до написання рецензії на одну з найновіших книг Фредеріка Бегбедера. Отож, як на основі реальних фактів написати художній роман? Читаємо далі…

Якщо коротко, романом чергову книгу французького письменника доволі важко назвати, маємо справу з невеликим за обсягом твором з розряду розважальної літератур(к)и. Я читала цю книгу на відпочинку, її легко гортати сторінка за сторінкою, що було для мене доволі очікувано, оскільки це далеко не перше творіння Бегбедера, яке я читала. Але про одноманітність ніхто не попереджував, місцями книга здалася мені відверто нудною. Перенасичення Бегбедером (якого я не читала більше двох років) чи все ж не найкращий його роман? Вам оцінювати після прочитання. Давайте краще розповім про позитив нового роману письменника.

Основа сюжету – реальні, хоча й короткі стосунки, між Уною О’Ніл, дочкою відомого Нобелівського лауреата та молодим хлопцем, Девідом Селінджером, майбутнім відомим американським письменником. Реальністю і є те, що невдовзі після цієї інтрижки Уна щасливо вийшла заміж за Чарлі Чапліна, стала його останньою дружиною і найбільшим коханням всього життя, а Селінджер залишився далеко в минулому разом з іншими прихильниками її юності.

Їхня легка прихильність (можливо навіть одностороння) у книжці Бегбедера переросла в цілу романтичну епопею, дія якої відбувається на сторінках роману. Феєрична вигадана історія стосунків, яких звісно в такій мірі ніколи не було між цими людьми. Мені здалася історія їхньої любові занадто награною фантазією письменника і в дусі швидше такої близької йому Франції, аніж Америки 30-40-х років.

Кому потрібне легке чтиво для вільних вечорів, може сміливо брати до рук «Уну і Селіджера» Фредеріка Бегбедера для таких цілей. Їхня романтична історія стане ненав’язливою пригодою на кілька днів для вас.

Вдалого прочитання!