Рецензія на книгу Дай Сицзе «Бальзак і кравчиня-китаяночка»

дай си цзе

Східна література – це окрема тема для любителів почитати. Навіть сучасні країни Сходу відрізняються від Заходу безліччю факторів, в тому числі – манерою написання книг. Дай Си-цзе, хоча і є зараз французьким письменником, але корінням він походить з Китаю, тому його книги так цікаво читати, адже тут ми бачимо зустріч східного і західного мислення на сторінках одного твору. «Бальзак і кравчиня-китаяночка» – це дебют письменника, після неї вже вийшло ще чотири його книги.

Коли мені в руки потрапляє дійсно хороша література, то в процесі читання я сама немов розчиняюся в головному герої. Відчуваю його біль і радість, читаючи сторінку за сторінкою, ніби живу ще одним життям. Жити автобіографічною книжкою Дай Си-цзе було дуже навіть цікаво і по-справжньому. Епоха Мао. Перевиховання молоді. Табу на книги. Немає страшнішої кари для людського розуму, ніж залишитися без інтелектуальної поживи – без книг. І тільки книги відкривають перед автором книги і його друзями – хлопцем Лю і кравчинею з провінції, Двері сприйняття, як сказав Хакслі. Смішно й гірко читати на що тільки не йдуть хлопці заради того, щоб дістати ці книги, коли зараз книгарень і електронної інформації БериНеХочу, тільки книги перестали щось користуватися дикою популярністю. У більшості… Так ось, повертаючись до «Бальзака і кравчині-китаяночки» – в кінцевому результаті хлопці, забивши дівчині голову книгами, думаючи що вони всі втрьох заживуть чи не шведською сім’єю, забули начисто про головне: чим вище жінка себе цінує, тим більшого вона хоче, до більшого прагне.

«Краса жінки – це скарб, якому немає ціни».

Додамо ще розум, амбіції, і вуаля – отримаємо драму від Дай Си-цзе на 181 сторінку.

Дуже навіть непогана річ, якщо брати до уваги факт, що це перша його книга. Вона хороша, соковита, яскрава, забавна, особливо якщо ви цінуєте легкість написання і не в захваті від солодких кінцівок. Ця історія цілком могла статися з кожним, якби він жив за ери Мао.

Приємного прочитання!