«Автобіографія йога» Парамаханси Йогананди: рецензія на книгу

парамаханса йогананда автобіографія йога

Я довго збиралася з думками, перш ніж сісти за написання рецензії, якщо офіційно, а фактично – вражень від книги Парамаханси Йогананди «Автобіографія йога». І от пройшло більше двох місяців після її прочитання. Настав час поділитися відгуком на цю безкінечно глибоку, чудову, натхненну, мудру і дуже цікаву книгу. Насамперед скажу, що вона для мене – неймовірне відкриття. «Автобіографія йога» – це книга про життєвий шлях, пошуки Бога та істини Парамаханси Йогананди. Він індійський йог, духовний вчитель та один з найвідоміших представників «крійя йоги».

Насправді під час прочитання цієї книги я часто зупинялася і переосмислювала щойно прочитане. А ще частіше душа відгукувалася до написаного на її сторінках. Мені здається, для багатьох людей ця книга може стати дуже важливою. Духовний досвід, який можна отримати під час її прочитання – безцінний. Вона може відкинути багато з вашого життя – зайвого, непотрібного, але й принести безкінечну любов і внутрішнє щастя. Звісно, як і кожна книга – не всі її зрозуміють, в залежності від своїх життєвих пріоритетів.

Проте якщо ви знаходитеся у пошуках любові, Бога, істини, глибини свого існування, або ж просто хочете прочитати захоплюючу автобіографічну книгу відомого індійського вчителя крійя йоги – вперед за «Автобіографією йога». Ця книга стукається в саме серце, і залишається приємним досвідом після прочитання. Для мене особисто ці прочитані друковані слова стали чимсь більшим, ніж надихаючою автобіографією. Це жива книга, автору якої я безмежно вдячна за весь пережитий емоційний досвід.

Якщо говорити чіткіше і простіше, то «Автобіографія йога» – це чудова книга про пошуки свого шляху, місця в житті, вищої мети, це чуттєва мотиваційна історія про знаходження свого призначення і його реалізацію… У цьому плані вона деякою мірою перегукується мені з «Подорожжю додому» Радханатха Свамі. Проте тут більше містичного досвіду. Крім того, надзвичайно цікаво читати про йогів минулого, так би мовити справжніх, коли все це ще не було мейнстрімом, як би ми сьогодні з вами сказали.

Приємного прочитання!