Рецензія на книгу Марка Шагала «Моє життя»

Марк Шагал – відомий художник-авангардист і оригінальний письменник, автор книги «Моє життя».

Рецензія на книгу Марка Шагала «Моє життя»Ще недавно про Марка Шагала я знала одне – це відомий художник минулого століття, який часто на своїх картинах зображував людей у польоті. Але на день народження мені подарували його книгу і ось я вже знаю про його життя куди більше.

Книга «Моє життя» – автобіографічна, в ній Марк Шагал описує свої спогади від народження, юності, творчого самовизначення, навчання в Петербурзі та Парижі, знайомства з майбутньою музою і початку неймовірної історії кохання до переїду у Париж разом із дружиною Беллою і дочкою Ідою. Хоча сюжет доволі простий – тридцяти п’ятирічний художник описує своє минуле, проте це найоригінальніша автобіографія зі всіх, які я читала досі. Звичайно людина, яка ворушить спогади, не завжди може додати яскравих барв і дрібку гумору до своєї розповіді, але на щастя, тут про своє життя писав великий художник. Проста манера написання разом з хорошою іронією автора зробили із цієї книги маленький шедевр для широкої аудиторії, бо «писав ці сторінки, як фарбами на полотні».

Чому варто прочитати цю книгу?

По-перше, якщо ви хочете дізнатися більше про Марка Шагала і його життєвий шлях, то кращого джерела, ніж автобіографія – не знайти.

По-друге, «Моє життя» – мотивуючий роман для тих, хто ніяк не може знайти своє призначення. На початку книги Шагал описує дилему маленького хлопчика, який не знає, чим йому зайнятися в житті, але ним керує єдине бажання – щоб власна доля не склалась так, як у його батьків (які важко працювали і жили бідно), а тому йде за покликом своєї душі – і стає художником. Як і в кожного смертного, в нього були сумніви, але він їх поборов і став одним із найвідоміших людей ХХ століття, адже як не крути, а «мистецтво – це перш за все стан душі».

По-третє, на сторінках книги можна помилуватися двома десятками милих і кумедних гравюр, якими прикрасила книгу рука Марка Шагала.

По-четверте, ця книга написана цікавою і веселою мовою, так що читати її – саме задоволення. Окремий бонус отримує Шагал за чудовий гумор, з яким він змальовує свою традиційну єврейську сім’ю.

Вперше книга «Моє життя» була видана у Парижі в 1930 році.