Рецензія на книгу Савако Арійосі «Кінокава»

Кінокава – це оригінальна назва річки на півдні Японії, а не суміш кіноіндустрії з кавоманією, як може здатися на перший погляд. А якщо розбирати конкретний літературний випадок – це назва книги талановитої японської письменниці ХХ століття Савако Арійосі.

Савако Арійосі «Кінокава»Повсякденне життя жінок трьох поколінь на фоні традицій та звичаїв Японії початку ХХ століття – ось про що розповідає «Кінокава». Тут описані складні переплетення їхньої долі, а також унікальність кожної з них. Коротенька історія, написана на пару сотнях сторінок, детально описує життя і характер трьох жінок з одного роду, як і зовнішні обставини, з якими їм довелося зіткнуться на своєму шляху. Хана – центральний персонаж книги, дружина і мати з великої літери, принаймні як їй самій здається, але ідеал, як нам усім відомо, всього лише спроба здаватися для інших тим, чим скоріше всього ти не є.

Так і Хана живе у своєму ідеальному світі і плете тонку, але міцну павутинку, яка огортає всіх знайомих і близьких: одні цього не помічають, інші борються з її всепоглинаючим впливом. Фактично ця книга розповідає нам про трагедією Хани – вона бездоганна, красива, елегантна, але от чого їй катастрофічно не вистачає, так це свободи і любові. І тільки прочитавши цю книгу, можна постаратися відповісти на питання, що ж стало причиною їх відсутності в її серці, а також простежити закономірність у поведінці її дочки та онуки.

«Кінокава» – ідеальна книга для тих, хто любить японську прозу. Якщо Ви ще не знайомі з цією авторкою, її романи стануть справжнім відкриттям для Вас. Краса японської культури у поєднанні із яскравим сюжетом ставлять цей роман на визначне місце серед шедеврів японської літератури ХХ століття.