Рецензія на книгу Валерія Шевчука «Дім на горі»

Валерій Шевчук «Дім на горі»Дім на горі насправді є в кожного. Це те місце, де першопочаток людини, яке у часи далеких поневірянь згадується любим словом «рідний дім». Сьогодні ми відхрещуємося від рідних місць, від будинків, в яких жили, від людей, з якими були знайомі тоді, давно. Проте себе не обдуриш. Найдорожчий образ дому в нас залишився з часів дитинства. Ми можемо його не пам’ятати, не згадувати, але відчувати, він буде приходити срібним маревом у сни, і забирати до себе, манити знайомими запахами. Ми прокинемося зранку, сповнені наснаги від коротких фотоспалахів з глибин своєї підсвідомості, і не згадаємо того дому, бо він вже наповнюватиме інші серця сміхом, щастям, впускатиме в душу тепло, і разом із тим, щоденні сумніви.

Дім на горі – це святиня затишку, спокою, розміреності людського життя, споглядання сходів і заходів сонця, які і справді ніколи не бувають однаковими, як і ніколи не бувають однаковими наші дні та долі. Моментами, споглядаючи людей, чиї життя крутяться навколо цього дороговказу, маяка, дому, який неможливо не помітити, розумієш, що всередині тебе все кипить. Твоє серце стискається гарячим залізом, на очі навертаються сльози, і тобі несила протистояти болю, який проник в тебе через книгу. Ти сидиш, тілом у своїй кімнаті, а поглядом вже у зелених долинах і горах, душа вирвалася на свободу і полетіла в неймовірному танку з мелодією вітру. Тебе кидає то в жар, то в холод, і не можеш протистояти силі, що закладена в книгу, не можеш більше бути сірим, заасфальтованим з непорушним обличчям-маскою.

Дім на горі – дім у серці.

Тепер про другу частину книги «Голос трави» – збірку рукописів старого дідуся, його інтерпретацій міфів, легенд та народних оповідань. Про кожне не скажеш – тут треба читати і відчувати неймовірний казковий символізм, любити природу і бачити у ній чудо, або ж спробувати його побачити крізь призму слів Шевчука, і вже тоді полюбити.

Кожна розповідь наповнена людськими почуттями і долями. Жодна із них не залишає байдужим.