Рецензія на книгу Вільяма Шекспіра «Юлій Цезар»

Хто б міг подумати, що творіння Вільяма Шекспіра виявиться мені в сам раз і я його так засмакую – ось що я подумала після прочитання “Юлія Цезаря”. Насправді, книга у мене вже припадала пилом три роки, чекаючи своєї черги разом з сотнею інших книг. Але цього літа я вирішила почати боротьбу зі своїми хвостами, тому поєдную приємне з корисним – читаю книги, які давно хотіла оцінити по достоїнству і закриваю безліч боргів перед собою.

“Юлій Цезар” – невеликий твір на перший погляд. Прочитала я його всього за три вечори. Отож, моя особиста інструкція, як найкраще читати твори Шекспіра людям із хорошим почуттям гумору: по-перше, просто необхідно створити пару голосів у голові для озвучування основних персонажів, по-друге, читати репліки навіть про себе треба з інтонацією, як у театрі (або можна і вголос), по-третє, важливо вжитися з цією роллю. Якщо дотримуватися всіх трьох пунктів, драма трохи перетворюється на комедію, особливо якщо у вас є аудиторія і свої глядачі, але якщо читати на самоті, то можна в своїй фантазії відтворити цілу театральну постановку.

Скромно вважаю, що робити якісь зауваження з приводу п’єси чи критикувати її безглуздо, адже це класика жанру. Та й чесно кажучи, творіння Шекспіра мені ну дуже сподобалося – весь його трагізм, моральні дилеми, довгі монологи про честь і безчестя.

Можу сказати трохи про свої відчуття – після прочитання повертатися в реальний світ не було бажання, хотілося залишатися в моральному і справедливому світі Брута або залишитися десь біля красномовства Марка Антонія. Хоча, якщо розібратися по правді, що та реальність, що ця – обидві наскрізь політичні, та і натовп за багато століть так і не порозумнішав, великих людей досі вбивають, хоча вони могли б ще зробити багато чого, а їхні історії читаємо ми, прості смертні і робимо висновки, кожен свої.

Рецензія на книгу Вільяма Шекспіра "Юлій Цезар"До речі, про Юлія Цезаря можна подивитися чудовий однойменний оскароносний фільм – “Юлій Цезар” (Julius Caesar, 1953 року) з Марлоном Брандо, Джеймсом Мейсоном та Джоном Гілгудом в головних ролях.