Рецензія на комедію Шекспіра «Як вам це сподобається»

Посередня п’єса Вільяма Шекспіра, сюжет якої було вкрадено з переопрацьованого варіанту твору Чосера «Гамелін», що входить до славнозвісних «Кентерберійських оповідань», за визначенням своїм є комедією, яку сучасні обивателі скоріш за прийняли б за романтичну мелодраму. Однак, між першоджерелом та гнилим плодом плагіату все ж є суттєві відмінності: у сюжеті, персонажах і їх вчинках, настрої самої розповіді.

У комедії Шекспіра головним персонажем є Розалінда – донька старого герцога-вигнанця, нечесно позбавленого прав і земель молодим герцогом Фердінандом. Настрій оповіді – ліричний, меланхолійний, злегка мелодраматичний.

У той же час поема Чосера концентрує увагу читача виключно на одній-єдиній прямій сюжетній лінії, героєм якої є Гамелін, молодший з трьох синів вельможі Джона де Бонді. Несправедливість, з якою він стикається продовж усієї історії, штовхає його на рішучі дії опору, а негоди, що його переслідують, лише загартовують і без того твердий і мужній характер героя. Він, супріч усьому, йде шляхом праведної помсти, долаючи й караючи неправедників в уособленні свого старшого брата, який спочатку позбавив його законного майна і прав, а потім хотів запроторити в тюрму, та корупціонерів, з-поміж яких – місцевий шериф і суддя, які за милість і винагороду хочуть догодити старшому братові у його нечесних задумах. Гамелін, шукаючи тимчасового прихистку в лісі, стає однак ватажком для тутешніх вигнанців. А розправившись із несправедливістю брата та мирських властей, отримує від Короля призначення верховного судді. Справедливість торжествує.

Орландо, син Ролана де Буа, який є відповідником чосерівського Гамеліна, має схожу долю, та геть інший характер. Дізнавшись, що старший брат Олівер підступом замислює позбавити його життя, Орландо вирушає зі своїм вірним слугою в ліс, фактично без цілі та подальших планів. Його недалекоглядність на руку іншим персонажам комедії, які волею обставин також опиняються в тому ж таки Арденнському лісі, де мило проводять час, полюють, розважаються і живуть, як душі мило. Безтурботність починається лише тоді, коли персонажі п’єси починають закохуватися один в одного, ходячи довкола й тупцяючись на місці водночас.

Свою комедію Шекспір написав, очевидно, на догоду жінках. Інакше логічно не пояснити безглуздих учинків героїв і героїнь його п’єси.