«Дикун» Гоген: рецензія на фільм

«Дикун» – біографічний фільм про одного із найвидатніших художників середини XIX – початку ХХ століття – Поля Гогена. Це драматична історія про життя французького митця, справжня слава і визнання якого відбулося на батьківщині аж після його смерті. Як і багато талановитих та геніальних людей минулого, майже все життя Гоген прожив на межі бідності, проте це не завадило йому створити багато картин, які визнані шедеврами імпрессіонізму.

Для фільму «Дикун» був вибраний період життя Гогена, коли він вирішив відправитися у Французьку Полінезію, своє омріяне місце. У часових рамках, хоча це останнє десятиліття перед його смертю, та воно стало найпродуктивнішою та мабуть, найнасиченішою, частиною всього його життя. Адже прославився художник саме завдяки роботам, які написав у цей непростий, але дійсно важливий для нього час. На багатьох із них зображена його полінезійська муза – Техура, цивільна дружина художника.

Фільм зняв французький режисер Едуард Делюк. Головну роль зіграв Венсан Кассель, також тут можна побачити Тухей Адамс, Маліка Зіді, Полна Жансона.

«Дикун» вийшов однозначно вдалою кінокартиною, проте з ноткою незавершеності, як і переважна більшість французьких фільмів. Режисеру вдалося передати вічне метання художника, вроджену непристосованість до благ цивілізації та його дитячу внутрішню сутність. Творчій натурі завжди надто тісно в суспільних рамках, тому закономірно, що Геген знайшов своє щастя в Полінезії. Ця країна стала для нього справжнім домом, де його талант реалізувався.

Кінокартина про життя відомого французького художника підійде, в першу чергу, для перегляду тим, в кого в душі горить така ж сама неприборкана дикість і бажання реалізувати свої творчі бажання. Це фільм-мотивація. Не зважаючи на будь-які обставини, будь собою, йди до своєї мети, роби те, без чого не можеш спокійно жити і дихати.