Рецензія на серіал-антиутопію «Чорне дзеркало»

чорне дзеркало рецензія

«Чорне дзеркало» – один із унікальних серіальних кіношедеврів останніх років. Це чудова чорна сатирична антиутопія на сучасний світ, інтернет, соціальні мережі, залежність від віртуального, жорстке висміювання о дивного нового світу. Така супер-пупер ідея та сценарій серій належать Чарлі Брукеру. Перший сезон вийшов у далекому 2011 році, коли технології повільно, але впевнено почали світове завоювання. Другий сезон побачив світ у 2013, третій – у 2016, четвертий обіцяють восени 2017, тобто цьогоріч. Третій і четвертий сезони були замовлені всесвітньовідомою телекомпанією Netflix.

У вас є пластикова картка банку, мобільний телефон, плеєр, телевізор, ноутбук, електронна скринька, аккаунт в одній та більше соцмереж, ви зависаєте за комп’ютером часто по роботі і просто так? Тоді цей серіал для вас, можливо він і про всіх нас, в недалекому майбутньому. Він про антиутопічну реальність, яка ще десятиліття тому здавалася фантастикою. Зараз же переглядати його епізоди моторошно і холодок біжить по спині. Знаєте чому? Бо суспільство розвивається саме у тому руслі, яке висміюють автори «Чорного дзеркала». Ми інста-люди, блогеромани, фейсбук-супер-мудрі-персони, інтернетзалежні. Звісно-звісно, ці всі епізоди прекрасні у своєму жахітті та вганяють у ступор, тому для розрядки їх творці додають трохи позитивчику посеред сезону, так що розслабтеся – моментами буде навіть весело і ви зможете спокійно видихнути напруження. Ненадовго.

Хм… Спитаєте для чого взагалі таке дивитися? По-перше, серіал дійсно захопливий, вражаючий, напружений і цікавий для перегляду. По-друге, як не крути, це антиутопія, яка краплина за краплиною переливається в реальність, подивіться, щоб бути в курсі, зробіть висновки, і можливо, ваш світ ніколи таким не стане. По-третє, кожен епізод «Чорного дзеркала» – це окрема історія, з різними людьми, в різних місцях, фактично серіал можна дивитися не по порядку і починати його перегляд хоч із середини того за рахунком сезону, який вам більше подобається.

А тепер короткий ліричний постскриптум:

Після перегляду серіалу не забудьте почистити свій віртуальний світ – видалити дві-три зайві емейл-скриньки, пару аккаунтів в сомережах, де зареєструвалися «просто так», позакривати всі непотрібні вкладки в браузерах, які дуже потрібні і ви їх відкрили ще день-два-тиждень-три тому. Ще спокійно ввечері або просто зараз вимкніть електронні пристрої і вийдіть на вулицю, чим ближче до природи, тим краще – подивіться на зелень дерев, насолодіться силою нашої планети і загадайте бажання. Моє – щоб цивілізація використовувала технології на благо і антиутопія «Чорне дзеркало» залишилася і далі тільки на екранах наших моніторів.